Thassos- Underbara Thassos!

Hej!

Ja, nu har jag allt varit hemma några veckor från den underbara veckan på Thassos.
Tänkte dela med mig av den härliga resan!

Dag 1
Vårt flyg gick från Arlanda på morgonen så vi flög upp från Jönköping kvällen innan. Tur var väl det eftersom flyget från Jönköping till Arlanda var en timma sent pga tekniska fel.
Vi hade ju ingen brådska för vi skulle övernatta på Arlanda Hotellby. Väl framme på Arlanda blev vi upphämtade av hotellets minibuss. Det tog ca 7 minuter att ta sig till hotellet. På hotellet installerade vi oss och åt en god hamburgertallrik innan vi gick o la oss.
Nästa morgon blev det en tidig och god frukost innan transfern gick tillbaka till flygplatsen.
Yes! Nu var vi snart på väg. Vi checkade in och sen var det bara att leta reda på rätt gate.

  
God mat på flyget och såklart, god dricka!

Flygresan gick jättebra och ca 3 timmar senare landade vi på Kavalas flygplats i Grekland!!! Underbart! Vi träffade Airtours guide , Louiza, som visade oss till rätt buss som skulle ta oss till hamnen för vidare färd med färja över till Thassos. Båtresan tog ca 45 minuter och det var så skönt att sitta och njuta av medelhavsluften ombord på båten.
Färjan kom i land på Thassos nordöstra sida i huvudstaden i Limenas. Sen blev det ytterligare lite buss på krokiga och branta vägar innan vi var framme på vårt hotell, Emerald Suites. Här mötte Maria oss och visade oss till vårt rum. Jättefin lägenhet med en fantastisk havsutsikt över hela bukten och stranden Golden Beach.

Frukosten uppdukad på balkongen!


Utsikten från balkongen!

När vi packat upp blev det till att utforska den lilla byn och leta efter lite mat. Det fick bli gyros och en Mythos på en av ortens strandrestauranger. Vi var ganska trötta så vi orkade inte göra så mycket mer denna dagen.


Första mythosen!

Dag2
Välkomstmöte! :) Klart man måste gå på! Louiza från Airtours berättade om ön och vad vi inte fick missa under vår vistelse där. Vi bestämde oss för att hyra bil i tre dagar för att utforska alla de platser hon rekommenderat och även hitta en del egna.
Denna dagen tillbringade vi på den jättefina stranden nedanför vårt hotell. Golden Beach! Man skulle kunna tro att man badade på en strand i Karibien med vit sand och turkost vatten. Underbart! O inte är det helt fel att beställa ner varsinn Mythos till solstolen.


Golden Beach!

På kvällen gick vi till en restaurang som heter Finikas och åt en massa god mat. Det blev resans första souvlaki med en massa tzatsiki! Mums!

Dag3
Uppe med tuppen för denna morgon levererades vår bil till hotellet som vi hade hyrt i tre dagar. En liten klen Fiat. Ha ha. På de här vägarna på Thassos så tror jag att vi la i femmans växel EN gång. Annars var det till att växla mellan 2an och 3an.
Vi åkte söderut på östra sidan av ön till Paradise Beach som skulle va en jättefin strand. Och det var den! Men vägen eller snarare skogsstigen ner till stranden var inte rolig.


Härligt klart vatten!


Paradise Beach!

Vi solade och badade här i några timmar innan vi åkte vidare till Alyki. Här gick vi och tittade på lite gamla utgrävningar innan vi tog dagens lunch på tavernan på höjden. Maten var väl sådär men ölen var god! Efter maten blev det lite bad i det fina klara vattnet.


Alyki.

Sen åkte vi vidare ner mot den södra delen av ön. Vi åkte upp i en bergsby som heter Theologos. Mysig men lite enslig kan jag tycka. På vägen dit höll vi på att köra på några getter som gick bredvid vägen. De smälte så bra in i landskapet så de syntes knappt. I Grekland så får man vänja sig vid att de rör sig utmed vägarna. Charmigt!
Nere på södra delen ligger en mysig ort som heter Potos som blev min favorit! Här strosade vi runt en stund i affärerna och sedan nere i hamnen. Här hade de en fin strandpromenad med flera barer och restauranger att välja mellan. Vi slog oss ner på en bar och beställde in varsin stor och svalkande drink medans vi tittade på solnedgången. Hur mysigt som helst! Sen gick vi vidare och åt på en restaurang som hade bord nere på stranden. Jättemysigt! När vi sedan skulle åka hem hade det hunnit bli mörkt. Tyvärr så mörknar det ju så fort så det blev till att köra försiktigt på dessa krogiga vägar.






Underbara Potos!

Dag 4
Denna dagen åkte vi upp mot den norra delen av ön. Här passerade vi vidunderliga utsiktsplatser där havet var alldeles turkost. Underbart fint! Vi stannade till på lite olika ställen och beundrade utsikten.



Vårt lunchstopp denna dagen föll på Scala Marion som var en jättemysig liten hamnby som påminde lite om italien.
Här blev det äkta grekisk mat! Grekisk sallad och Mousaka. Det smakade jättebra medans vi satt och njöt av den mysiga byn.


Efter maten begav vi oss vidare och det visade sig att vi snart var nere på den plats där vi slutade dagen före.
Vi stannade vi till för att ta oss ett bad men till skillnad mot stranden i Golden Beach så var denna stenig och inte långgrund så vi satt och njöt på klipporna medans vågorna rullade in mot strand.
På kvällen besökte vi Golden Beach bästa restaruang Vigli. En mycket fin restaurang på som ligger lite på höjden med utsikt ut över hela Golden Beach. Mycket bra mat med bra priser. Varje kväll har de dessutom underhållning. Den här kvällen var det grekisk dans.



Dag5
Denna dagen tillbringade vi på stranden i Golden Beach! Framåt kvällen begav vi oss till bergsbyn Kazaviti. Efter lite felkörningar så hittade vi rätt. Denna by är en gammal mysig bergsby med en fantastisk utsikt. Vi blev tipsade att åka dit och titta på solnedgången. Hur mysigt som helst att se solen gå ner mellan bergen ner i havet. I denna mysiga by åt vi även middag. Jättemysigt att sitta ute under bar himmel.




Kazaviti!

Dag 6
Sol och bad på stranden denna dagen! Så härligt att bara ligga still och sola och beställa ner en och annan Mythos till stranden.
På kvällen hyrde vi en moppe och åkte bort till grannbyn Scala Potamias som hade ett lite större utbud av resturanger och butiker. Hade fått ett tips på en restaurang som hette Krambousa där det serverades underbart god mat! Till att börja med serverade de en Ouzo innan vi beställde in maten. Trevligt! Vi började med en Mezetallrik. Oj, vad mat det var! En massa grekiska delikatesser. Sen tog vi in varsinn god gryta. Verkigen en restaurang jag kan rekommendera! Det enda negativa var att man fick vänta en stund på att få betala.

  

Dag 7
Sista dagen på Thassos! Vi tog vår moppe och åkte upp i bergsbyn Panagia. Jättemysig bergsby med lite resturanger och små butiker. Vi parkerade moppen och promenerade runt. Vi hittade en gammal kyrka och en källa där det rann vatten. Jag passade även på att köpa lite honung med pinjenötter som var en specialité på ön. Även en flaska olivolja.


Fint o roligt hus i Panagia!

Sen åkte vi vidare på de krokiga och backiga vägarna till limenas Thassos Stad. Här tog vi en promenad genom den gamla hamnen och slog oss ner på en teverna och åt resans sista lunch. Det blev en moussaka! Älskar moussaka! På eftermiddan hann vi med resans sista dopp i havet innan vi gjorde en favorit i repris. Brukar inte gå på samma restaurang två gånger under en resa men på Vigli var det så god mat så vi var bara tvugna.


Dag 8
Onsdag och dags för hemresa! Sista frukosten på balkongen med den underbara havsutsiken! Synd att behöva åka hem men som de säger, borta bra men hemma bäst!
Flygresan hem gick bra och även på hemresan serverades det god mat.

Thassos är en jättefin och mysig ö! ett måste är att hyra en bil och se sig om eftersom byarna är ganska små så tror jag att det blir långtråkigt att vara kvar i samma by en hel vecka.
Jag upplevde "inkastarna" väldigt lugna på Thassos. De förekom knappt alls. Det var inte heller så mycket svenskar som semestrade på ön utan mycket lokalbefolkning och Bulgarer och Rumäner.

Jaha, nu e det bara att börja planera in nästa år semester. Undrar vart det bär av då?

kram kram
#1 - - Hanna i norrland.:

Åh vad fint det ser ut att vara :)

Jag & sambon kollar runt på en massa resor och jag hittade ett All inclusive hotell på Thassos som verkar fantastiskt och sen verkar ön inte så, vad säger man? Besökt..!

Kan du inte tipsa om lite restauranger? =)

#2 - - Anonym:

Åh vad fint det ser ut att vara :)

Jag & sambon kollar runt på en massa resor och jag hittade ett All inclusive hotell på Thassos som verkar fantastiskt och sen verkar ön inte så, vad säger man? Besökt..!

Kan du inte tipsa om lite restauranger? =)

#3 - - Anders:

Härliga bilder och trevlig läsning! Speciellt såhär i februari. :-)